Imagini din satelit. Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. A68 s-a rupt în bucăți și se topește rapid

a68 iceberg
Cunoscut sub numele de A-68, ghețarul acoperea circa 6.000 km pătrați. Foto: Profimedia Images

Imaginile din satelit arată cum ceea ce cândva a fost cel mai mare ghețar din lume, acum s-a rupt în bucăți și se topește rapid, scrie BBC.

Cunoscut sub numele de A-68, ghețarul acoperea circa 6.000 km pătrați, un sfert din suprafața Țării Galilor, în momentul în care s-a desprins din calota Antarcticii, în 2017. Acum însă, el a dispărut, spărgându-se în nenumărate mici fragmente.

Ruperea gheţarilor Antarcticii este un proces natural care are loc frecvent, dar numai ocazional acest proces produce adevăraţi coloşi de gheaţă, precum A-68, un bloc plutitor cu o greutate de 1.000 de miliarde de tone.

A68: Iceberg that became a social media star melts away@Twitridge@Aldridge_Onhttps://t.co/9rMwftOmT7 pic.twitter.com/LbY7a9GYAj— Philip Shaw (@Agridome) April 18, 2021

Ghețarul, devenit star în social media, s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mișcat deloc, însă în 2020, oamenii de știință au observat că masivul bloc de gheață se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Acum însă, curenții oceanici, apele mai calde și temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic au rupt ghețarul A-68 în mii de bucăți, pe care US National Ice Center a spus că nu merită să le monitorizeze.

Update: Iceberg A68, Once World’s Biggest & Social Media Star, Has Broken Up https://t.co/QMrHZA7T1a #OldSaltBlog Once the world’s biggest iceberg in existence, A68 became an unexpected social media star in its own right. A brief look back at the journey of this remarkable berg. pic.twitter.com/wERlEIYNVt— Rick Spilman (@RickSpilman) April 18, 2021

Ruperea ghețarelor și încălzirea globală

„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. „Este incredibil de flexibil și fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți și apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor”.

Centrul Naţional pentru Gheţari din Statele Unite a declarat că acum bucăţile rupte sunt mult prea mici pentru a provoca o blocare a traficului maritim.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Tot potrivit studiilor, gheaţa din Antarctica ar conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 7 metri.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.