UE denunţă „o încălcare” a acordului Brexit. Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord

Brexit drapele ue marea britanie profimedia
UE denunţă „o încălcare” a acordului Brexit. Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Foto: Profimedia

Bruxellesul a condamnat cu fermitate miercuri decizia Londrei de a prelungi perioada de graţie privind controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pe care într-un comunicat de presă o consideră „o încălcare” a acordului Brexit, notează AFP, citată de Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic şi-a exprimat „profunda îngrijorare” în legătură cu această „decizie unilaterală” a guvernului britanic, în „contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent”, potrivit comunicatului redactat în termeni extrem de duri.

Decizia britanică constituie „o încălcare” a dispoziţiilor protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE şi Regatul Unit, precum şi „obligaţia de bună-credinţă” prevăzută în acordul respectiv.

Pentru Bruxelles, această decizie „subminează” atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze punerea în aplicare a tratatului de divorţ între UE şi fostul stat membru – care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât şi „încrederea reciprocă” necesară pentru soluţiile de cooperare.

Guvernul britanic a decis unilateral să prelungească perioada de graţie până la 1 octombrie 

În plus, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele (european) al comitetului comun, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie privind controversatele controale asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzută pentru a permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Este o măsură „temporară” menită să evite perturbări majore „în cadrul unei implementări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declaraţie trimisă parlamentului ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuţiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.