Poliția din Washington intră din nou în alertă. Extremiștii QAnon ar plănui un nou atac la Capitoliu

Militari ai Gărzii Naționale păzesc Capitoliul SUA din Washington
Militari ai Gărzii Naținonale pe esplanada din fața Capitoliului SUA, în ianuarie 2021. Foto: Getty Images

La aproape o lună de la atacul mortal de la Capitoliul SUA, Congresul american intră din nou în alertă din cauza unei posibile amenințări de terorism intern care ar putea avea loc joi, 4 martie, relatează CNN.

Camera Reprezentanților și-a schimbat orarul de vot după ce poliția Capitoliului a avertizat cu privire la riscurile de securitate – votul pe o lege privind reforma poliției s-a desfășurat miercuri noapte în loc de joi, așa cum fusese planificat inițial.

Conform informațiilor furnizate de FBI și Homeland Security, data de 4 martie este una cu risc crescut pentru că face obiectul unei alte conspirații printre membrii extremei drepte americane, susținători ai lui Donald Trump – conform noii teorii a conspirației, în data de 4 martie ar urma ca Trump să fie învestit pentru un al doilea mandat.

Poliția Capitoliului a emis un comunicat miercuri, prin care anunță că are informații cu privire la un „complot pentru atacarea Capitoliului de către un grup armat neidentificat joi, 4 martie”. Departamentul a mai precizat că a luat măsuri de securitate semnificative, inclusiv adăugarea unei noi structuri fizice și suplimentarea personalului de securitate.

Șefa acestei organizații de poliție spune că are „informații îngrijorătoare” dar că nu ar fi prudent să dezvăluie astfel de informații în acest moment.

În timpul unei audieri în Senat, miercuri, Melissa Smislova, șefa interimară a biroului de informații de la Homeland Security a confirmat pentru legislatori că împreună cu FBI pot confirma informațiile că există discuții despre un complot al extremiștilor pentru datele de 4 și 6 martie.

Ce reprezintă data de 4 martie pentru conspiraționiștii de extremă dreapta din SUA

Conspiraționiștii QAnon sunt convinși acum de o altă teorie – la mai bine de o lună și jumătate de când Joe Biden este oficial președintele Statelor Unite – că Donald Trump ar urma să fie învestit pentru al doilea mandat în 4 martie.

Data de 4 martie a fost folosită între 1793 și 1933 ca dată de învestire în funcție a președinților SUA. Perioada lungă dintre alegeri și învestire era o soluție pentru o vreme în care viteza informației era extrem de redusă, iar instituțiile aveau nevoie de timp pentru a finaliza proceduri. Începând din 1933, data învestirii a fost mutată în 20 ianuarie, păstrând doar trei luni, față de șase, între alegeri și învestire.

Adepții cred inclusiv că armata SUA urmează să îl repună în funcție pe Donald Trump în această zi. Conspirațiile susținătorilor lui Trump au cunoscut o evoluție constantă de-a lungul perioadei de după pierderea alegerilor de către fostul președinte american – în momentul în care una dintre teorii a fost falsificată de realitate, locul ei a fost luat de o alta, deobicei și mai ridicolă decât cea anterioară.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.