Laura Codruța Kovesi, povești de colecție de pe parchet » Dezvăluiri despre fostul procuror-șef al DNA: „Corectă, ambițioasă, fără jumătăți de măsură” + de ce a renunțat la baschet

Laura Codruța Kovesi a practicat baschetul timp de 15 ani. Sursă foto: romaniacurata.ro

Laura Codruța Kovesi (46 de ani) se află din nou în prim-plan în spațiul public din România, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză în procesul în care aceasta a contestat decizia Curții Constituționale de a o revoca în 2018 din funcția de procuror-șef al DNA.

Anunțul triumfului lui Kovesi, desemnată recent personalitatea publică a anului de către publicația „Emerging Europe”, a fost făcut marți de CEDO, care a transmis că „România a încălcat drepturile procurorului-șef al DNA prin revocarea sa din funcție înainte de finalul mandatului”.

„Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani! Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!”, a transmis Laura Codruța Kovesi, cea care va fi procuror-șef al Parchetului European, potrivit Biziday.

Laura Codruța Kovesi, carieră promițătoare în baschet

Chiar dacă nu multă lume își amintește, fostul procuror-șef al DNA are o poveste de viață cu puternice legături cu lumea sportului. Ea a practicat timp de 15 ani baschetul, la care a renunțat la 22 de ani, când a ales să se dedice în totalitate studiilor din domeniul juridic.

  • Cariera ei destul de scurtă cuprinde totuși un CV care face cu ochiul: alături de CSS Mediaș, Laura Codruța Kovesi (fostă Lascu) a cucerit titlul la junioare în 1989. Tot în acel an, cu ea în lot, naționala de cadete a României a devenit vicecampioană europeană de juniori la turneul final disputat chiar la Timișoara.
  • Kovesi a evoluat la echipe precum CSS Mediaș sau Universitatea Cluj. Dacă la club era pivot, la naționala de junioare era folosită pe postul de extremă stânga.

Într-o încercare de a afla amănunte neștiute din cariera de sportiv a Laurei Codruța Kovesi, GSP.ro a luat miercuri legătura cu antrenorul Costel Tătaru, cel care pregătea echipa în anul de grație în care Mediașul a cucerit titlul la junioare.

„Tinerii n-aveau capcane, sportul era un privilegiu”

Costel Tătaru răspunde prompt apelului jurnalistului GSP și începe dialogul într-un registru relaxat: „Bănuiam că asta era tema. Mereu se întâmplă când ea e în prim-planul ziariștilor”.

Antrenorul devenit Conferențiar Universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Sibiu acceptă călătoria prin timp și vorbește cu multă deschidere despre pasiunea adolescentei Laura Codruța Kovesi, pe atunci Lascu.

„Cât timp a fost junioară, i-am fost antrenor la CSS Mediaș. Era cu un an mai mică decât celelalte fete din grupă, era cea mai tânără din echipă. În 1989, am ieșit campioni naționali la juniori. Făceam nouă antrenamente pe săptămână, ceea ce nu fac nici astăzi.

Le scoteam de la practică și făceam antrenamente, lucram toată vara. Atunci, nu erau capcane pentru tineri, nu erau discoteci, baruri, nu erau alte preocupări. Într-un oraș de provincie, sportul era un privilegiu”.

  • Laura Codruța Kovesi (încercuită), într-o fotografie de colecție din perioada în care evolua pentru CSS Mediaș. Sursă foto: baschet.ro

Antrenorul lui Kovesi: „Dacă avea de făcut 100 de sărituri, făcea 100, nu 99!”

Fostul antrenor al Laurei Codruța Kovesi o descrie pe tânara jucătoare și rememorează cât de dedicată era aceasta la antrenamente: 

„Era un copil foarte serios, ambițios și foarte corect. Dacă eu mă întorceam cu spatele și ea avea de făcut 100 de sărituri ca mingea, făcea 100, nu făcea 99! Nu se dădea la o parte de la efort, fie că îi convenea sau că nu îi convenea. Bodogănea, dar își făcea datoria fără probleme. A fost iubită de fete pentru că era serioasă și simpatică.

Nu trebuia să-i repeți un lucru de două ori, ceea ce e o mare calitate într-o relație dificilă cum e cea dintre un antrenor și un jucător de 15-16 ani, unul pus să muncească gratuit. Se muncea pe «butoaie de transpirație», nu erau contracte pe bani. Se muncea din pasiune”.

„Ea era mai subțirică, dar avea 1.80 m atunci, era obligativitate de talie la divizia de junioare. Dacă nu îndeplineai unele condiții de talie, nu erai primită în turneele finale și nu puteai să te afirmi. Astfel, noi eram obligați să căutăm elemente de talie” – Costel Tătaru

  • Adolescența Laurei Codruța Kovesi a fost marcată și de pasiunea pentru baschet.

Laura Codruța Kovesi și ieșirea din scena baschetului: „Era studentă la Drept. Nu poți fi jurist de nota 5”

De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Laura Codruța Kovesi? Costel Tătaru e de părere că aceasta s-a dedicat în totalitate studiilor, sacrificând sportul de performanță.

„O chema Lascu. Mama ei era profesoară de limba și literatura română, iar tatăl ei era jurist, doctor în științele juridice. Erau oameni serioși, care și-au lăsat amprenta asupra educației ei. Orice ar fi spus răuvoitorii și clevetitorii care nu i-au cunoscut biografia așa cum i-am cunoscut-o eu, a fost o fată pregătită.

În primii ani, a încercat să mai facă sport, dar probabil că rigorile învățământului superior au făcut-o să renunțe la un moment dat la sportul de performanță. Clujul era campioană națională, iar cei de acolo aveau pretenții mari de pregătire, erau și prin cupele europene și ea nu prea putea să meargă în paralel și cu activitatea de studentă la Drept.

Probabil că seriozitatea și rigorile de la Drept au făcut-o să ia această decizie. Nu poți fi jurist de nota 5, exact cum nu poți fi medic de nota 5 sau dascăl de nota 5. Ea era obișnuită să facă performanță, era foarte hotărâtă, foarte ambițioasă și nu umbla cu jumătăți de măsură. De asta cred că a renunțat mai repede la baschet”, povestește Costel Tătaru.

Spectaculoasa amintire de la European: „Ziariștii erau înnebuniți, urlau faxurile și telexurile”

Laura Codruța Lascu a făcut parte din naționala României U16, cea care avea să devină vicecampioană europeană în același an 1989. Costel Tătaru rememorează victoria de senzație pe care „tricolorele” au reușit-o în fața URSS-ului, 39-34, pe 11 august 1989.

„Generația ei a fost a doua pe care am crescut-o de jos, prin selecție și inițiere. Am trecut prin toate fazele, prin consolidare și perfecționare. Ea a prins și lotul național de cadete și a fost una dintre componentele echipei care a devenit vicecampioană europeană în 1989, când am bătut URSS-ul. 

La pauză, rusoaicele marcaseră doar nouă puncte. Urlau faxurile și telexurile, toți ziariștii erau înnebuniți că celebra echipă a URSS-ului a marcat doar nouă puncte împotriva României! A fost ceva incredibil, am fost în sală. Echipa a ieșit pe locul 2, nu s-a putut câștiga titlul nicicum”, și-a adus aminte Costel Tătaru.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.